Faworki bite, czyli chrust żółtkowy przepis
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 5 żółtek
- Pół szklanki cukru białego kryształ
- Pół szklanki śmietany
- 2 szklanki mąki pszennej
- Łyżeczka soku z cytryny
- Cynamon z cukrem pudrem do posypania
- Tłuszcz do smażenia
Instrukcje
- 1. Utrzyj żółtka z cukrem białym na pianę.
- 2. Wlej do masy śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- 3. Stale mieszając, stopniowo do masy, dodaj przesianą uprzednio mąkę.
- 4. Pod koniec wyrabiania ciasta na faworki, dodaj jeszcze sok z cytryny.
- 5. Wyrobione ciasto na gładką masę, rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy.
- 6. Pokrój ciasto na paski. Każdy pasek natnij wzdłuż na środku. Przełóż tak, aby uzyskać kształt faworka.
- 7. Smaż na gorącym tłuszczu na zloty kolor.
- 8. Usmażone faworki odsącz na ręczniku papierowym.
- 9. Odsączone, osuszone i ostudzone faworki przed podaniem posyp cukrem pudrem, wymieszanym z cynamonem. !!! Uwaga: pamiętaj, aby nie użyć zbyt dużo cynamonu, gdyż zamiast pięknego aromatu i posmaku, otrzymasz piękny aromat, ale bardzo gorzki posmak.
- Rodzaj dania :Przepisy na desery
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.