Focaccia pyszny włoski spód pizzy 🙂

Focaccia
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (4.3 /5)
- (4 Rating)
Składniki
- 7,5 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300-310 ml letniej wody
- 450-460 g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki rozmarynu świeżo posiekanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 450 g mieszanki czerwonych i białych cebul pokrojonych w krążki
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
Instrukcje
- 1. Wykonanie: na początek należy drożdże i cukier umieścić w naczyniu. Następnie dolewamy do tych składników 110 ml wody i pozostawiamy na 15-17 minut do wyrośnięcia, do czasu aż mieszanka zacznie się pienić. W między czasie również należy mąkę i sól wsypać do miski i składniki ze sobą wymieszać. Następnie dodajemy do nich wyrośnięte drożdże, połowę rozmarynu oraz resztę wody i całość należy wyrobić na jednolite ciasto – zagniatamy całość przez około 4-5 minut na oprószonej mąką stolnicy. Teraz wyrobione ciasto należy ponownie przełożyć do miski, przykryć je folią aluminiową i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją wielkość. W między czasie należy rozgrzać oliwę w dużym garnku. Smażymy na niej cebulę oraz czosnek przez 5 minut, aż nam zmiękną. Następnie należy przykryć garnek i dusić jeszcze warzywa na małym ogniu przez około 7-8 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula stanie się złotobrązowa. Kiedy ciasto wyjmiemy z miski należy je ponownie zagniatać przez około 2-3 minuty. Następnie ciasto należy rozwałkować na kształt kwadratu i umieścić je na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Należy pamiętać, że ciasto nie powinno mieć więcej niż 6 mm grubości, gdyż podrośnie nam jeszcze w trakcie pieczenia. Ciasto należy jeszcze pokryć mieszanką cebulową i posypać je pozostałym rozmarynem. Na sam koniec należy wsadzić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Celsjusza na około 26-31 minut czasu, aż przybiorą złotobrązowy kolor. Gotowe focaccia rzymskie przed podaniem należy pokroić na 16 kwadratów i podawać jeszcze gorące.
- Rodzaj dania :Przepis na chleb
- Składniki :Cebula, Czosnek, Drożdże
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
4 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(4.3 / 5)
Brak komentarzy.