Bo kto powiedział, że w święta należy jeść tylko polskie dania?
Francuska zupa rybna Bouillabaisse
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
-
- Czas gotowania
- Minut(y)
- Poziom trudności Trudny
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 4 średnie cebule
- 1 cała główka czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 5-6 pędów suszonego fenkułu
- Ogon i 4 kawałki ryby morskiej
- 1 kg różnych drobnych morskich ryb
- 200ml białego wina
- 1 kg świeżych pomidorów
- 5l rybnego wywaru
- 2 łyżki pomidorowego przecieru
- Piotrosz
- Karmazyn
- 2 ostrosze
- 6 dużych krewetek
- 1kg ziemniaków
- Szczypta szafranu
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Instrukcje
- 1. Ryby należy umyć i oczyścić.
- 2. Obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Podduś cebulę, czosnek oraz pędy suszonego fenkułu.
- 3. Duże ryby posiekaj i wraz z małymi rybami umieść w rondlu, gdzie dusiły się warzywa. Dodaj białe wino. Poczekaj, aż wino odparuje, zanim dodasz kolejny składnik. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory. Przez kilka minut gotuj na dużym ogniu.
- 4. Zawartość rondla zalej rybnym wywarem. Następnie dodaj przecier pomidorowy. Należy tak długo podgrzewać, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę. Dolej trochę wywaru i na mniejszym ogniu gotuj, aż zupa zgęstnieje.
- 5. Obrane ziemniaki pokrój na plastry.
- 6. Teraz czas na przyprawy, sól, pieprz i szafran. Dodaj resztę ryb oraz ziemniaki. Gotuj około 20 minut na dużym ogniu. Dopiero na 5 minut przed końcem gotowania, dodaj krewetki. Po zakończeniu gotowania zupy, przełóż kawałki ryby, krewetki oraz ziemniaki do osobnego naczynia. Bulion należy teraz przelać przez gęste sito. Może go nieco doprawić, a następnie wlać do naczynia z wyjętymi wcześniej składnikami. Smacznego!
- Danie gotowe w 130 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na zupy
- Rodzaj przepisu :Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na obiad
- Składniki :Białe wino, Cebula, Czosnek, Fenkuł, Krewetki, Pomidory, Szafran, Ziemniaki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.