
Karp na niebiesko w sosie kaparowym
- Poziom trudności Trudny
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- Karp (ok. 1, 5kg)
- 2 głowy karpia
- 2 szklanki octu winnego
- Włoszczyzna
- 2 średniej wielkości cebule
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- Liść laurowy
- 4 goździki
- Świeży imbir
- Pół szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki kaparów
- 2 łyżki zielonych oliwek wydrylowanych
- Skórka suchego chleba
- Pół łyżeczki cukru
- Łyżka masła
- Cytryna
- Sól
- Pieprz
Instrukcje
- 1. Wyczyść rybę. Odetnij ogon, płetwy i głowę.
- 2. Ugotuj wywar z głów, cebuli, włoszczyzny, imbiru. Przecedź go. Następnie odparuj płyn, aby pozostało jedynie 1, 5 szklanki.
- 3. Pokrojonego karpia ułóż w płaskim rondlu i zalej gorącym octem. Pozostaw na kilka minut. Po kilku minutach przełóż rybę do drugiego rondla i zalej przecedzonym uprzednio wywarem oraz winem. Dodaj skórkę od chleba i całość gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut.
- 4. Delikatnie wyjmij miękką już rybę. Dopraw sos solą, cukrem, pieprzem. Przetrzyj przez sito.
- 5. Wlej przetarty sos do rondla i podgrzewając jednocześnie, dodaj kapary, posiekany drobno imbir oraz oliwki, pokrojone w paseczki.
- 6. Plasterki cytryny bez skórki i bez pestek włóż wraz z rybą do rondla. Lekko podgrzej, nie zagotuj.
- 7. Podawaj z ziemniakami w mundurkach lub z bułeczką.
- Rodzaj dania :Przepisy na rybę
- Rodzaj przepisu :Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na kolację
- Składniki :Białe wino, Goździki, Imbir, Kapary, Karp
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis

2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
1 komentarzy o Karp na niebiesko w sosie kaparowym
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ta ryba kojarzona jest głównie z Wigilią, jednak nie tylko w okresie świątecznym sięgamy po nią z przyjemnością. Karp to jedna z tych ryb słodkowodnych, które w Polsce znane i cenione są od wieków. Liczne przepisy pozwalają wyczarować z tej ryby wiele wspaniałych potraw, które tak często pojawiają się na naszych stołach. Kuchnia polska dość szybko doceniła niezwykłe właściwości tej ryby. Wiadomo, że karp hodowany był już w XIII wieku, a najważniejszym osiągnięciem w tej dziedzinie stało się wyhodowanie tak wysoko cenionego do dziś karpia królewskiego. To jedna z najszlachetniejszych odmian tej ryby, która szybko zdobyła uznanie i poza granicami Polski. Jakie przepisy na dania z karpia można spotkać najczęściej? Podawany w galarecie, smażony i grillowany – w takiej formie ta niezwykła ryba pojawia się na naszych stołach najczęściej. Znane są jednak przepisy i na bardziej wykwintne dania z karpia. Przykładem może być tu znany już w kuchni staropolskiej karp podawany w sosie przygotowanym z piwa i migdałów. Równie popularny na ziemiach polskich jest karp po żydowsku, który zresztą serwowany jest na całym świecie.