W związku z tym, że od dłuższego czasu nie spożywałem jednego z najbardziej znanych i najpopularniejszych warzyw postanowiłem przyrządzić klasyczne placki ziemniaczane. Nie przygotowałem tym razem żadnego sosu z braku czasu i ochoty. Oczywiście sosy które można wykorzystać w tym przepisie są dostępne w dziale „Przekąski i dodatki”. Oczywiście placki bardzo się udały i w kilka minut po upieczeniu nie było ani jednego.
Klasyczne placki ziemniaczane
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Rating)
Składniki
- 500g ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli (można dać troszkę więcej)
- szczypta pieprzu
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
Instrukcje
- 1. Wykonanie jest banalnie proste. Zaczynamy od ścierania ziemniaków. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę na maśle tak by się delikatnie przyrumieniła. Po starciu ziemniaków i przyrumienieniu się cebuli nadszedł czas na długo oczekiwaną czynność czyli łączenie reszty składników i mieszanie. Do miski z ziemniakami dodajemy przysmażoną cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko energicznymi ruchami łączymy ze sobą. Na nowej patelni (czystej) rozgrzewamy olej i gry się nagrzeje „formujemy” placki. Smażymy je z obu stron aż będę ładnie przyrumienione i przekładamy na talerz (najlepiej na chwilę położyć na papierowe ręczniki by placki nie były takie tłuste). Placki najlepiej podawać z pysznym domowym sosem ale nada się również ketchup.
- Rodzaj dania :Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Ziemniaki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.