Kuchnia czeska to przede wszystkim sosy, które serwuje się z rozmaitymi dodatkami. Do tych tradycyjnych zalicza się knedliki bułczano – drożdżowe, które charakteryzują się delikatnym smakiem i idealnie komponują się z gulaszami. Ich przygotowanie również nie jest trudne.

Knedliki czeskie
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (3.3 /5)
- (3 Rating)
Składniki
- dwie i pół szklanki mąki – wystarczy zwykła mąka pszenna;
- szklanka mleka;
- jedno jajko – jeśli jest bardzo małe, należy wziąć dwa;
- dwa dekagramy świeżych drożdży – można zastąpić suchymi, pamiętając o przeliczeniu proporcji;
- czerstwa bułka – najlepsza będzie wrocławska;
- masło;
- sól;
- odrobina cukru.
Instrukcje
- 1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. Mieszamy ciepłe, ale nie gorące mleko z cukrem i mąką, po czym dodajemy rozkruszone drożdże. Zanim zaczyn urośnie, kroimy bułkę w niewielką kostkę, po czym podsmażamy ją na maśle do uzyskania złotego koloru. Zaczyn wlewamy do miski. Dodajemy mąkę, pozostałą część mleka, jajko oraz masło, które wcześniej rozpuszczamy na patelni. Składniki muszą być ciepłe, ale nie mogą być gorące. Zbyt wysoka temperatura zabije bowiem drożdże, które przestaną rosnąć. Dosypujemy odrobinę soli i wyrabiamy gładkie ciało. Dodajemy bułkę i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest już pulchne, formujemy z niego podłużne wałki. Gotujemy. Przed podaniem kroimy w plastry.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Drożdże
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
3 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(3.3 / 5)
Brak komentarzy.