Ten przepisy przypadnie do gustu z pewnością każdemu kto lubi specyficzny smak selera. To wspaniałe warzywo w połączeniu z ziołami prowansalskimi tworzy pyszną mieszankę smaków.
Jest to jeden z moich ulubionych sposobów wykorzystania selera.
Kotlety z selera
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- seler
- 2 jajka
- bułka tarta
- suszona cebula
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- czosnek w proszku
Instrukcje
- 1. Seler należy opłukać, obrać i pokroić na plastry grubości około 1 cm. W tym czasie stawiamy garnek osolonej wody na kuchence i podgrzewamy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy seler i gotujemy aż zmięknie. Bułkę tartą, suszoną cebule, paprykę słodką i czosnek łączymy razem na talerzu i mieszamy by składniki panierki ładnie się połączyły. W drugim naczyniu rozbełtujemy 2 jajka. Po ugotowaniu się selera wyciągamy go z garnka i czekamy aż ostygnie. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. W plastry selera wcieramy delikatnie zioła prowansalskie, pieprz i sól (najlepiej morską). Tak przygotowane kotleciki obtaczamy w panierce i smażymy z obu stron aż będą smakowicie rumiane.
- 2. Do kotletów z selera warto podać ryż oraz pomidory obsypane zieloną cebulką i szczyptą morskiej soli.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania warzywne, Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Seler, Zioła prowansalskie
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
1 komentarzy o Kotlety z selera
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Pycha pycha pycha