
Królik smażony w czerwonym winie przepis
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 1 tusza królicza
- 750 ml czerwonego wina
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Instrukcje
- 1. Tusze z królika dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Oddzielamy nóżki, comber. Na rozgrzana patelnię wlewamy oliwy z oliwek. Układamy mięso.Solimy, dodajemy pieprzu. Smażymy około 45 minut z obu stron. Po tym czasie ściągamy części królika i na olej wrzucamy posiekaną w drobną kostkę, cebule. Chwilę podsmażamy do uzyskania złotego koloru. W między czasie odlewamy 250 ml wina do spróbowania. Resztę wina wlewamy do wcześniej ułożonego na nowo mięsa na patelni. Dusimy około 15 minut aż do zredukowania płynu. Następnie zagęszczamy dokładnie wymieszaną śmietaną z mąką. Następnie jeszcze około 5 minut dusimy mięso. Najlepiej smakuje z sałatką buraczano – paprykową.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Czerwone wino, dziczyzna
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.