
Kurczak pieczony w sosie pomidorowym przepis
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (3 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- 4 skrzydełka z kurczaka lub 8 podudź
- 500 ml sosu pomidorowego
- 25 dag pomidorów z puszki
- 15 dag sera mozzarella
- 1 duża cebula
- 20 dag makaronu penne
- oregano, świeża bazylia
- sól, pieprz, ostra papryka
- oliwa z oliwek
Instrukcje
- 1. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron, gotujemy około 5 minut aby po odcedzeniu był jeszcze lekko twardy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Dorzucamy posiekanej w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy 2-3 minuty. Następnie układamy wcześniej umytego i przyprawionego kurczaka. Smażymy po 5 minut z każdej strony. Kurczaka układamy na blasze. Do cebuli wlewamy sos pomidorowy, pomidory z puszki. Solimy, dodajemy ziół, pieprzu, ostrej papryki, świeżej bazylii i około 10 minut podgrzewamy na lekkim ogniu. Na blachę z kurczakiem wsypujemy wcześniej przygotowany makaron. Całość zalewamy gotowym sosem pomidorowym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 ‚C, na 60 minut. Na ostatnie 15 minut pieczenia obsypujemy całość serem mozzarella. Po obiedzie wskazana lampka czerwonego wina.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Drób, Ser mozzarella
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Frytkownica beztłuszczowa – Co to jest i jak działa Air Fryer?
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(3 / 5)
Brak komentarzy.