Przepis palce lizać! Na zdjęciu brytfanna Emile Henry, dostępna w promocyjnej cenie w naszym sklepie 🙂

Lazania z mięsem mielonym
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego mielonego
- makaron na lasagne
- 60 dag sera mozzarella
- 2 puszki pomidorów
- 2 cebule, 3 ząbki czosnku
- marchewka, pietruszka, seler
- bazylia, oregano
- oliwa z oliwek
- 250 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 50 g masła
Instrukcje
- 1. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
- 2. Cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzana patelnię. Lekko podsmażamy dodając przeciśnięty czosnek.
- 3. Wrzucamy mięso i widelcem całość rozdrabniamy. Dusimy około 5 minut, zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory.
- 4. Dorzucamy warzywa, sól, pieprz suszone zioła i dusimy 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 10 minut.
- 5. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. 50 g masła rozpuszczamy, dodajemy 2 łyżki mąki i ciągle mieszając wlewamy 150 ml mleka.
- 6. Odstawiamy z ognia niech sos lekko zgęstnieje.
- 7. Zabieramy się za układanie naszych warstw. Do żaroodpornego naczynia układamy makaron, polewamy sosem, dodajemy warstwę mięsa, na to starty ser mozzarella. Powtarzamy kolejność do zapełnienia naczynia. Na wierzch warto zostawić odrobinę sera aby ładnie się przyrumienił w piekarniku.
- 8. Wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do 175 ‚C piekarnika. Smakuje wyśmienicie.
- Rodzaj dania :Przepisy na makarony
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Ser mozzarella, Wieprzowina
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.