Dla wegetarian szpinak to bardzo ważne warzywo więc tym razem postanowiłem przygotować coś z wykorzystaniem tego zielska. Lazania według mojego przepisu jest naprawdę dobra. Dzięki użyciu serka ricotta smak lazanii został niesamowicie wzbogacony. Oczywiście danie bardzo łatwe w przygotowaniu i nie jest czasochłonne.
Lazania ze szpinakiem
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- paczka mrożonego szpinaku
- 2 ząbki wyciśniętego czosnku
- pół małego kartonika śmietany „trzydziestki”
- makaron „lazania” (ja użyłem 9 płatów)
- około 250 g ricotty
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 30 dag sera żółtego
- masło do wysmarowania naczynia
Instrukcje
- 1. Zaczynamy od nasmarowania naczynia żaroodpornego masłem. W tym czasie do gotującej się wody dodajemy makaron o jakże nieprzewidywalnej nazwie „lazania”. Musimy pamiętać by do wody obowiązkowo dodać szczyptę soli oraz oliwę z oliwek by makaron się nie posklejał. Gdy naczynie mamy nasmarowane a makaron się gotuje mamy czas by zetrzeć ser żółty i przygotować szpinak. Ja używam szpinaku mrożonego ponieważ tak jest wygodniej i szybciej. Szpinak zamrożony wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Do szpinaku dodajemy czosnek, sól, pieprz, śmietankę i gałkę muszkatołową. Gdy makaron będzie al dente wykładamy nim dno naczynia żaroodpornego, smarujemy delikatnie ricottą, dodajemy szpinak i posypujemy serem żółtym (koniecznie w tej kolejności). Czynność tą powtarzamy trzy razy. Po wyłożeniu wszystkich warstw wkładamy naczynie do piekarnika i zapiekamy lazanię aż ser na wierzchu się ładnie zarumieni (bez przykrycia).
- Rodzaj dania :Przepisy na makarony, Przepisy na zapiekanki, Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Gałka muszkatołowa, Ricotta, Szpinak
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.