Szczerze mówiąc bałem się trochę przyrządzając tę potrawę, ponieważ łazanek miała spróbować… moja mama czyli mistrzyni w wykonaniu tego dania 😉 Makaron wyszedł bardzo fajnie i mamie oczywiście smakował 🙂
Łazanki
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Rating)
Składniki
- 250g łazanek (makaron)
- 1 główka młodej kapusty
- 1 mała cebula
- 3 małe pomidory
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/4 szklanki wody
- masło
- sól
- pieprz
Instrukcje
- 1. Młodą kapustę siekamy nie za drobno, zalewamy wrzącą wodą do przykrycia całej kapusty. Gdy się zagotuję odlewamy wodę, dodajemy sól, pieprz do smaku oraz 1/2 łyżeczki zmielonego kminku. Na patelni topimy masło i podsmażamy 1 małą cebulę aż się zeszkli. Gdy będzie miękka dosypujemy 1 łyżeczkę mąki i zasmażamy. Zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy żeby nie było grudek i dodajemy do gotującej się kapusty. Następnie musimy sparzyć 3 małe pomidory, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Pęczek koperku kroimy i również dodajemy do garnka. Całość gotujemy do miękkości kapusty (około 10-15 minut) na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy 250g łazanek al dente w osobnym garnku. Ugotowane łazanki mieszamy z gotową kapustą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20 minut.
- Rodzaj dania :Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Kapusta, Kminek, Koper włoski, Pomidory
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.