
Lin w kapuście
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Około 2kg lina
- 2 jaja
- Szklanka bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- Klarowane masło lub olej do smażenia
- Włoszczyzna
- 2 duże cebule
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 goździki
- Nieduży kawałek cynamonu
- Skórka otarta z połowy cytryny
- Sok z połowy cytryny
- Łyżka miodu
- Niewielka główka kapusty białej (1-1, 5kg)
- 50g suszonych grzybów
- Szklanka gęstej śmietany
- Sól
- Pieprz
Instrukcje
- 1. Umyj grzyby i namocz je w niewielkiej ilości wody.
- 2. Przygotuj bulion z włoszczyzny i cebuli z dodatkiem goździków, otartej skórki z cytryny, liści laurowych, cynamonu i ziela angielskiego. Wywar gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj tak długo, aż wywar odparuje i pozostanie około 2 szklanek płynu.
- 3. Poszatkuj kapustę i lekko posól. Ostaw i po paru minutach odciśnij. Włóż kapustę do rondla i zalej uprzednio przecedzonym warzywnym bulionem. Pokrój grzyby w paski i dodaj do rondla. Całość doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, aby całość pogotowała się jeszcze na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku używając soli, pieprzu, miodu oraz soku z cytryny. Pogotuj jeszcze kilka minut i zmieszaj z gęstą śmietaną.
- 4. Oczyść liny i zalej je wrzątkiem. Gdy śluz, jaki w dużej ilości te ryby produkują, zbieleje, wyjmij je z miski i oskrob. Pokrój ryby na dzwonka. Obsyp pieprzem i solą. Lekko oprósz mąką, zamocz w skłóconym jajku a następnie panieruj bułką tartą. Smaż koniecznie na rozgrzanym oleju lub klarowanym maśle, aż dostaną złoty kolor.
- 5. Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Naprzemiennie układaj pas kapusty i dzwonka lina. Wstaw na dokładnie kilka minut do nagrzanego uprzednio piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Danie będzie najsmaczniejsze z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
- Rodzaj dania :Przepisy na rybę
- Rodzaj przepisu :Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na kolację
- Składniki :Cynamon, Goździki, Lin, Liść laurowy, Ziele angielskie
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.