Łosoś egzotycznie! Czemu nie? Lekka odmiana wzbogaci nasze kubki smakowe o nowe doznania. Ta wyjątkowo cenna ryba w towarzystwie wyrazistych owoców świata to przysmak, który warto wprowadzić do swojego odświętnego menu!

Łosoś z egzotycznymi owocami przepis
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
-
- Czas gotowania
- Minut(y)
-
- Porcje
- 2
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 2 filety z łososia (każdy po około 150g)
- połówka ananasa
- połówka papai
- połówka gujawy
- cebula
- główka czosnku
- czerwona lub zielona papryczka chilli
- pęd trawy cytrynowej
- skórka otarta z cytryny
- sok z cytryny
- łyżka świeżej kolendry
- sól i czarny pieprz do smaku
Instrukcje
- 1. 1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- 2. 2. Umyte i wysuszone filety łososia, umieść w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- 3. 3. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Z papryczki usuń nasiona, a ją samą drobniutko posiekaj. Trawę cytrynową pokrój w cienkie podłużne paseczki.
- 4. 4. Filety w naczyniu żaroodpornym posyp pokrojonymi warzywami i przypraw solą oraz pieprzem.
- 5. 5. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 15 minut. Nie zapomnij w czasie pieczenia podlewać ryby płynem, który powstał w trakcie poddawania go pieczeniu. Na 5 minut przed końcem pieczenia, naczynie odkryj.
- 6. 6. W plasterki pokrój ananasa, papaję i guawę.
- 7. 7. Wyłóż rybę na talerz. Na filecie naprzemiennie ułóż plasterki owoców. Całość polej sokiem z cytryny i posyp kolendrą.
- 8. 8. Ryba w tym wydaniu najlepiej będzie smakowała sama, jak również z ryżem.
- Porcje: 2
- Danie gotowe w 30 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na rybę
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Łosoś
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.