Stany Zjednoczone to ogromny kraj, którego każdy region może pochwalić się nieco odmienną kuchnią. W serwowanych tutaj potrawach dostrzec można wpływy imigrantów, których w Stanach nie brakuje. W daniach wyczuwa się również ślady przybywających tu przed wiekami kolonizatorów. Luizjana słynie z pysznej ziemniaczanej zupy, której smaku dopełniają krewetki.

Luizjańska zupa z kukurydzą i krewetkami
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Składniki:
- dwa litry bulionu – może być zarówno drobiony, jak i warzywny;
- dwie łyżki masła;
- jedna łyżka mąki;
- jedna niezbyt duża cebula;
- pół pora;
- pierś z kurczaka – można z niej zrezygnować;
- papryka – najlepiej czerwona – doda zupie koloru;
- puszka kukurydzy;
- dwieście gram krewetek – najlepsze są oczywiście świeże, ale sięgnąć można również po te mrożone;
- świeża papryczka chilli – doda zupie ostrości.
- Dodatkowo potrzebne będą:
- szczypiorek;
- limonka;
- sól i pieprz
- odrobina cukru
Instrukcje
- 1. Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników. Warzywa należy posiekać, a krewetki dokładnie oczyścić, pamiętając o tym, aby oderwać od nich ogon. Następnie na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżkę masła i dodajemy do niego mąkę. Smażymy do momentu, aż nabierze rumianego koloru. Dolewamy pól szklanki bulionu, robiąc to jednak stopniowo. Cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystygnięcia. W większym naczyniu roztapiamy pozostałą część masła i szklimy cebulę. Kiedy cebulka ma już ładny kolor, dodajemy pora i – cały czas mieszając – smażymy przez około dwie minuty. Dokładamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Smażymy na rumiano z obu stron. Dodajemy paprykę oraz kukurydzę oraz sos, który powstał z połączenia podsmażonej mąki z bulionem. Gotujemy przez mniej więcej dwie minuty. Dolewamy resztę bulionu i doprowadzamy do wrzenia. Do zupy dodajemy krewetki i gotujemy przez około pięć minut. Dodajemy chili, natkę pietruszki, szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodatek soku z limonki dodaje zupie winności i lekkości.
- Rodzaj dania :Przepisy na zupy
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację, Przepisy na obiad
- Składniki :Krewetki, Kukurydza, Por
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.