Makaron z kurczakiem i szpinakiem
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 50 dag szpinaku świeżego, bądź mrożonego
- 3 czerwone cebule
- 15 dag piersi z kurczaka
- pęczek bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka wytrawnego czerwonego wina
- szklanka czarnych oliwek
- łyżka czerwonego octu winnego (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 50 dag makaronu (dowolny rodzaj)
Instrukcje
- 1. Mięso z kurczaka marynujemy po czym pieczemy w rękawie około 15-20 min. Szpinak rozdrabniamy. Siekamy cebulę i bazylię.
- 2. Cebule należy zeszklić na oliwie a następnie dolać czerwone wino i dusić przez około 20 minut na dużym ogniu. Gdy zauważymy, że sos zaczyna gęstnieć dodajemy upieczonego kurczaka, oliwki oraz przyprawy do smaku. Mieszając całość podgrzać i trzymać w ciepłym miejscu.
- 3. W osobnym garnku gotujemy wodę na makaron. Gdy makaron będzie już prawie miękki wrzucamy do niego szpinak. Całość odcedzamy i wrzucamy do garnka z cebula i oliwkami. Dokładnie mieszamy. Dla dekoracji posypujemy bazylią.
- Danie gotowe w 30 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na makarony
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Bazylia, Cebula, Czerwone wino, Drób, Szpinak
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.