Makrela z pomarańczami po włosku
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 2, 5 łyżki dobrego oleju
- 5 cebulek dymek
- 2 duże pomarańcze
- 40-50 g zmielonych migdałów
- 1,5 łyżki płatków owsianych
- 30-40 g mieszanki zielonych i czarnych oliwek (bez pestek)
- 8-9 średnich filetów z makreli
- sól
- pieprz cytrynowy
- zielona sałata
Instrukcje
- 1. Opis pracy: olej rozgrzewamy na dużej patelni i smażymy wcześniej posiekane cebulki przez 2, 5 minuty. Zetrzeć należy na drobno skórkę pomarańczy, a pozostałe resztki usunąć z owoców ostrym nożem. Poszczególne cząstki pomarańczy nacinamy wzdłuż, rozchylamy i kroimy na połowy. Najważniejsze jest teraz by pomarańcze przytrzymać nad miską, by spłynął do niej wyciekający sok. Migdały układamy na blaszce do pieczenia i prażymy lekko na rozgrzanym grillu przez około 1, 5 minuty ewentualnie do 3 minut (obserwujemy i sprawdzamy by nie stały się zbyt ciemne). W misce należy wymieszać cebulki, pomarańcze, migdały i dodajemy do nich płatki owsiane i posiekane drobne kawałki oliwek. Następnie wszystko doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. W ten sposób powstałą mieszankę układamy na filetach z makreli. Filety należy zrolować i spiąć je wykałaczką. Na zakończenie zrobione rolki zapiekamy przez 25-27 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Gdy danie będzie gotowe przekładamy je na talerze. Według gustu można podawać z pokrojoną sałatą.
- Rodzaj dania :Przepisy na rybę
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Makrela, Migdały, Pomarańcze
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.