Marchewki z groszkiem chyba nikomu nie muszę przedstawiać 🙂 W moim życiu ten duet jest obecny odkąd pamiętam. Nie jest to wyrafinowane danie na przyjęcia w domu milionera, ale zapewniam was, że pomimo prostoty zasmakujecie w tej potrawie. Zaobserwowałem ostatnio, że dzieci, które normalnie nie zjedzą marchewki (surowej, gotowanej, smażonej) to w takim wydaniu pochłaniają z wielkim smakiem (sztandarowe danie w przedszkolach) 🙂 Ja podałem do marchewki z groszkiem młode ziemniaki i kotleciki jajeczne, ale świetnie się komponuje również z ryżem lub puree ziemniaczanym.

Marchewka z groszkiem
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (2.2 /5)
- (5 Rating)
Składniki
- 600g marchewki
- 2 garście groszku
- 250ml wrzącej wody
- 1 kopiasta łyżka mąki
- 1 kopiasta łyżka masła
- sól, pieprz
- odrobina cukru
- masło
Instrukcje
- 1. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, wsypujemy mrożony groszek, dodajemy trochę soli, cukru, pieprzu i gotujemy bez przykrycia przez około 20 minut. Gdy marchewka będzie już prawie miękka robimy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy ją do garnka i energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień i „pyrkamy” jeszcze 2-3 minuty. Teraz możemy delektować się naszą (jak to określiła moja młodsza siostra) „paciają” ;-)
- Rodzaj dania :Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Groszek, Marchewka
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
5 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(2.2 / 5)
Brak komentarzy.