Dzisiejszy przepis to „przekręcona” nadziewka oraz idealnie pasujący do niej sos chrzanowy. Moje „szaleństwo” w tym przepisie polega na dodaniu pieczarek do nadziewki. Niby taka mała rzecz a naprawdę robi wielką różnicę! Oczywiście nadziewka jest najczęściej jedzona na różne ważne uroczystości lub święta ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie by pozwolić sobie na ten przysmak bez ważnego (uroczystego) powodu.

Nadziewka i sos chrzanowy
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Składniki na nadziewkę:
- 6 dużych bułek pszennych
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 1/4 kostki masła
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Składniki na sos:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 słoiczek tartego chrzanu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Instrukcje
- 1. Przygotowanie nadziewki: Przygodę zaczynamy od krojenia bułek w kostkę i wsypywania ich do dużej miski gdzie co jakiś czas należy zakropić je mlekiem. Po skrojeniu bułek zabieramy się za pokrojenie cebuli i pieczarek. Skrojone warzywa rzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na maśle. Podsmażone i ciepłe jarzyny dodajemy do znajdujących się w misce bułek. Następnie dodajemy jajka i zieloną pietruszkę, doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki ze sobą dobrze mieszamy aż powstanie lekko kleista masa. Tak powstałą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia.
- 2. Przygotowanie sosu: Chrzan należy sparzyć wrzątkiem. Następnie żółtka ucieramy z cukrem aż cukier się rozpuści, dodać starte białka, chrzan, 2 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany, przyprawy do smaku i gotowe!
- Rodzaj dania :Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację
- Składniki :Chrzan, Pieczarki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.