Ktoś kto nie przepada za ostrą węgierską kuchnią znajdzie tutaj coś dla siebie. Węgierskie naleśniki Hortobagy są bardzo pożywne, smaczne i nieostre w smaku 🙂 Autor zdjęcia: F.
Naleśniki Hortobagy przepis
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Składniki na ciasto – 245 g mąki pszennej, 405 ml mleka, 2 jajka, 2, 5 łyżki oleju, duża szczypta soli, masło.
- Składniki na farsz - 450 g cielęciny, 2 duże cebule, 1 duży pomidor, 2, 5 łyżki smalcu, 2, 5 łyżki gęstej śmietany, 2, 5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, sól.
- Składniki na sos – 380 ml gęstej śmietany, 2, 5 łyżeczki mąki.
Instrukcje
- 1. Opis pracy: na początek aby zrobić naleśniki należy mleko zmiksować z jajkami i szczyptą soli. Następnie dodajemy do nich mąkę i znowu wszystko miksujemy. Na koniec dodać olej i całość wymieszać. Ciasto odstawić teraz na 10 minut. Następnie na patelni należy rozpuścić masło i wlewać ciasto. Należy następnie usmażyć naleśniki (powinno być ich między 8-10). Gotowe naleśniki powinny być lekko rumiane (nie złocisty kolor). Następnie należy ułożyć w głębokim talerzu, od góry przykryć drugim i trzymać je w cieple. Teraz należy obrać cebulę i drobno ją posiekać. Cebulę należy przyrumienić na patelni na rozgrzanym smalcu, do czasu kiedy stanie się przezroczysta. Mięso cielęce pokrojone wcześniej na małe kawałki należy dodać do cebuli, posypać mieloną słodką papryką i zdjąć z ognia. Zdjęte z ognia mięso należy teraz posolić i ponownie postawić na ogniu. Dodajemy do składników znajdujących się na patelni łyżkę wody, aby papryka nie stała się gorzka. Całość teraz przykrywamy pokrywką i dusimy cielęcinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę wody. Pod koniec duszenia należy dodać pokrojony w średnią kostkę pomidor. Kiedy mięso będzie już uduszone należy odcedzić go na sicie i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Kiedy cielęcina będzie zmielona wkładamy ją do garnka. Dodajemy do garnka teraz 2 łyżki gęstej śmietany i połowę sosu powstałego wcześniej z duszenia. Całość należy postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie wszystko dusimy na wolnym ogniu przez około 12 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy farsz będzie już gotowy należy na każdy naleśnik nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć w rulon. Kiedy naleśniki będą już zrolowane, należy ułożyć je w podłużnym naczyniu żaroodpornym, które wcześniej trzeba nasmarować tłuszczem. Całość należy teraz wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 16 minut. W między czasie przygotowując sos należy bardzo dokładnie wymieszać gęstą śmietanę z mąką, aby nie było żadnych grudek. Do mieszanki dolewamy resztę sosu z duszenia mięsa. Sos stawiamy teraz na ogień na kilka minut. Gotowy sos należy przetrzeć przez sito. Wyjęte z piekarnika naleśniki należy polać sosem i od razu podawać.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Wołowina
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.