Napoleonka przepis
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Składniki na ciasto: 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 1/2 szklanki wody szczypta soli
- cukier puder do posypania
- Składniki na krem: 3 jajka 3/4 szklanki cukru (niepełna szklanka) 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 3 szklanki zimnego mleka
Instrukcje
- 1. Ciasto - Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy dwa placki ( blacha powinna być mocno wysmarowana tłuszczem, aby ciasto do niej nie przywierało).
- 2. Krem - Całe jajka ubijamy z cukrem, mąką pszenną i cukrem waniliowym. Do całości dodajemy zimne mleko i miksujemy na małych obrotach. Kiedy składniki dokładnie się połączą, masę gotujemy na małym ogniu tak, aby nie porobiły się nam grudki ( jeśli już się pojawią masę można delikatnie zmiksować). Placki przekładamy ciepłym kremem. Do masy można dodać wedle uznania- kakao, rodzynki, mandarynki lub inne dodatki. Gotowe ciasto posypujemy dość grubo cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki, aby krem zgęstniał.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.