Przepis trochę przypadkowo został przeze mnie wykorzystany. Wszystko dlatego, że jakiś czas temu zakupiłem ciasto francuskie z myślą o czymś słodkim ale niestety nic mi nie wpadło do głowy co by z nim zrobić a termin uciekał więc podjąłem męską i jakże trudną decyzję by zrobić jakąś smaczną przekąskę z wykorzystaniem tego ciasta. Efekt zachwycił mnie i teraz nie żałuję, że wcześniej nie zużyłem go do wykonania czegoś słodkiego. Mam nadzieję, że wam też przypadnie do gustu ta serowa przekąska.
Paluchy serowe z ciasta francuskiego
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (3 /5)
- (3 Rating)
Składniki
- ciasto francuskie (mrożone lub świeże)
- 1 jajko
- starty ser żółty najlepiej cheddar (na 500 g ciasta francuskiego wystarczy 20-25 dag sera)
- papryka w proszku
- sól
- pieprz
Instrukcje
- 1. Wykonanie jest banalnie proste. Jeśli dysponujemy mrożonym ciastem powinniśmy go wcześniej rozmrozić w lodówce. Gotowe do użycia ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie (lub stolnicy) i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Następnie posypujemy delikatnie papryką w proszku, solą, pieprzem i częścią sera. Wszystko mocno dociskamy by ser przyczepił się do ciasta. Kładziemy kolejną warstwę ciasta francuskiego i postępujemy tak jak w przypadku pierwszej.
- 2. Po ładnym połączeniu się warstw kroimy ciasto na długie paski o szerokości około 1 cm.
- 3. Paski możemy zwijać w „sprężynkę” lub pozostawić takie jakie są (to nie ma wpływu na smak).
- 4. Paluchy powinny być ułożone w około 2 cm odstępach od siebie ponieważ troszeczkę urosną podczas pieczenia.
- 5. Pieczemy paluchy aż do pięknego, złocistego zrumienienia.
- 6. Polecam podawanie tak przygotowanej przekąski w towarzystwie pikantnego sosu do maczania. P.S. Najlepiej kupować ciasto w „płatach” tak by nie trzeba było go rozwałkowywać.
- Rodzaj dania :Przepisy na przekąski, Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
3 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(3 / 5)
Brak komentarzy.