Jest to chyba najbardziej znana pasta do chleba. Osobiście nie znam osoby, która by nie lubiła zjeść sobie od czasu do czasu na śniadanie jajka a pasta jajeczna to najlepsza forma, w jakiej można je spotkać 🙂 Dzięki użyciu szczypiorku lub zielonej cebulki pasta jest „ostrawa” a zarazem świeża. Zachęcam do podania jej na śniadanie 🙂

Pasta jajeczna
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (4 Rating)
Składniki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 duże łyżki majonezu
- 2 łyżeczki keczupu
- 2 łyżeczki musztardy
- zielona cebulka lub szczypiorek
- sól, pieprz
Instrukcje
- 1. Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupki i ścieramy na małych oczkach do miski. Następnie dodajemy majonez, musztardę, keczup oraz sól i pieprz do smaku (jeśli używamy majonezu kieleckiego sól raczej nie będzie potrzebna). Na sam koniec przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Polecam podawanie pasty na ciemnym pieczywie. Smacznego :-)
- Rodzaj dania :Przepisy na jajka
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację, Przepisy na śniadanie
- Składniki :Jajka, Ketchup
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis

4 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
1 komentarzy o Pasta jajeczna
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Frytkownica beztłuszczowa – Co to jest i jak działa Air Fryer?
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Przygotowanie smacznego śniadania dla wielu osób jest najważniejszym punktem każdego dnia. Mało jednak kto zdaje sobie sprawę, że z dostępnych w każdej lodówce produktów można przygotować niesamowicie wiele różnych wariantów dań. Przykładem tego może być pasta jajeczna, którą przygotować można w kilkanaście minut, a smak możemy dostosować do indywidualnych wymagań.
Składniki które musimy przygotować, to przede wszystkim jajka, majonez oraz przyprawy: sól i pieprz. Dobrze by też było, gdybyśmy posiadali świeże pieczywo. Jeśli nie, to wystarczy podpiec w opiekaczu wczorajsze – danie będzie równie smaczne. Wszystko zaczynamy od ugotowania jajek. Są one przecież podstawą naszego śniadania. Po ich ugotowaniu i ostudzeniu należy dokładnie obrać ze skorupek i następnie zetrzeć na tarce. Od nas zależy to, jak grube będą oczka. To zaś warunkuje konsystencję dania, jakie powstanie.
Starte jajka musimy jeszcze potraktować majonezem i przyprawami. Wszystko należy wymieszać tak, by konsystencja była idealna do smarowania pieczywa. Nie może zawierać ani zbyt dużo, ani zbyt mało majonezu. To jest jednak tylko wersja podstawowa. Możemy ją wzbogacać o dowolnie wybrane przez nas składniki. Jeśli przed wymieszaniem dodamy jeszcze szczypiorek – takiego smaku nabierze też powstała pasta jajeczna. Równie dobrze wykorzystać możemy do tego kawałeczki szynki czy mieloną paprykę. Kombinacji jest tak wiele, że każdy wybierze tą najlepszą dla siebie.
Przygotowanie tego dania jest niesamowicie proste, a pasta jajeczna jest jednym z najsmaczniejszych, jakie możemy zrobić w kilkanaście minut (włączając w to gotowanie jajek). Do tego ma niewątpliwe zalety zdrowotne i jeśli użyjemy lekkiego majonezu – będzie to produkt nisko kaloryczny. Wystarczy go tylko połączyć z pieczywem i wspaniałe śniadanie gotowe.