Świetny pomysł na śniadanko 🙂

Pasta jajeczna przepis
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 3 jajka
- majonez
- szczypiorek
- sól i pieprz
Instrukcje
- 1. Przygotowanie śniadaniowej pasty jajecznej należy od umycia i ugotowania jajek. Ich ilość powinna być uzależniona od ilości osób jedzących śniadanie, jednak dla jednej osoby standardem są 2-3 jajka. Po ich ugotowaniu na twardo musimy odczekać do ostygnięcia. Po obraniu ich ze skorupki trzemy je na tarce. Wielkość oczek wybieramy według uznania, jednak im będą one mniejsze, tym pasta jajeczna będzie w konsystencji delikatniejsza. Szczypiorek kroimy i dodajemy do wcześniej startych jajek. Dodajemy również sól i pieprz według uznania. Do pasty możemy dodawać również inne przyprawy i składniki – według uznania, na przykład kawałki szynki czy mieloną paprykę. Tak przygotowane składniki należy jeszcze dokładnie wymieszać i można podawać. Najlepiej smakuje ze świeżym, jeszcze ciepłym pieczywem i domowym masłem. Przygotowanie jest banalnie proste, a śniadaniowa pasta jajeczna posmakuje niemal każdemu.
- Rodzaj dania :Przepisy na jajka
- Rodzaj przepisu :Przepisy na śniadanie
- Składniki :Jajka, Szczypiorek
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis

1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
1 komentarzy o Pasta jajeczna przepis
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Coraz częściej przeciętny mieszkaniec większego miasta w naszym kraju nie ma czasu na przygotowanie smacznego i pożywnego śniadania. Zyskują na tym bary i restauracje, w których można szybko i niedrogo zamówić pierwszy posiłek dnia. Jednak smaczne potrawy możemy przygotować dosłownie w ciągu kilku minut. Jedną z nich jest pasta jajeczna – idealna na śniadanie. By ją przygotować potrzebujemy jedynie kilka jajek, majonez, ulubione dodatki (na przykład szczypiorek czy szynkę) oraz przyprawy. Pierwszą czynnością jaką musimy wykonać jest ugotowanie jajek na twardo. Gdy nieco ostygną, możemy je obrać ze skorupek. Kolejnym etapem do przygotowania idealnego śniadania jest starcie jajek na tarce – samodzielnie możemy wybrać tą o mniejszych lub większych oczkach. Gdy zetrzemy wszystkie jajka, należy dodać odpowiednią ilość majonezu. Od jego ilości będzie zależało, czy przygotowana przez nas pasta będzie rzadsza czy gęstsza. Oczywiście im więcej tego dodatku, tym pasta jajeczna będzie rzadsza. Jednocześnie musimy pamiętać o dodaniu wybranych przez nas dodatków oraz przypraw: soli i pieprzu obowiązkowo, a innych – według uznania. Gdy wszystkie składniki znajdą się już w miseczce, musimy je dokładnie wymieszać. I gotowe! Tak przygotowane śniadanie idealnie pasuje do ciepłego pieczywa posmarowanego świeżym masłem. Potrawa idealna, szybka i niezwykle łatwa w przygotowaniu, a daje wiele energii na cały dzień. I co ważne, dodatki możemy wybierać każdego dnia inne, więc potrawa ta nam się z pewnością nie znudzi. Smacznego!