Ta zupa należy do pikantnych dań kuchni węgierskiej 🙂
Ta zupa należy do pikantnych dań kuchni węgierskiej. Do jej przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki: 30-35 dag fasoli białej, 3 litry wody, 1 duża i 1 mała cebula, 1 duża marchewka, 1 mała pietruszka, po ½ strąka pomarańczowej i czerwonej papryki, kilka pokrojonych kawałków pora i selera, 2-3 ząbki czosnku, 2, 5 łyżki smalcu, 6-8 dag wędzonego boczku, 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę, liść laurowy, 7 ziarenek pieprzu czarnego, mielona ostra papryka lub chilli, sól, mielony pieprz czarny, natka pietruszki do dekoracji.
Opis pracy: fasolę należy namoczyć o odstawić na całą noc. Następnie odlewamy wodę i w zamian nalewamy 3 litry świeżej wody, dodając ziarenka pieprzu, liść laurowy i pokrojony boczek. Zaczynamy wszystko gotować. Następnie kroimy na plasterki wszystkie warzywa (oprócz papryki) i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na smalcu. Gdy fasola zacznie być delikatnie miękka do zupy dodajemy pokrojoną w paski paprykę pomarańczową i czerwoną (paski te kroimy jeszcze na 3 lub 4 części)oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy fasola będzie na wpół miękka dodajemy podsmażone wcześniej na smalcu warzywa. Gdy fasola zacznie się delikatnie rozgotowywać zupę należy posolić, (można dodać odrobinę mielonego pieprzu) oraz dodawać szczypty ostrej papryki lub chilli, aż do stanu kiedy zupa zacznie być pikantna lub nawet ostra (w zależności od gustu). Gotową zupę możemy delikatnie posypać natką pietruszki.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(4 / 5)
Brak komentarzy.