Pizza po sycylijsku, czyli cienkie ciasto i aromatyczne dodatki
Podane składniki wystarczą na dużą blachę o wymiarach 35cm x 40 cm
Zerknij na kamienie do pizzy oraz noże do pizzy dostępne w Sklepie Cook&Love 🙂
Pizza po sycylijsku przepis
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Ciasto: • mąka (300g) • drożdże (20g) • woda (200 ml) • olej (2 łyżki) • sól
- Dodatki: • szynka (5 - 6 plasterków) • ser wg uznania, np. parmezan, mozzarella (150 g) • oliwki • cebula • papryka (świeża lub konserwowa) • pieczarki • anchois Oczywiście wszystkie składniki traktujemy opcjonalnie, stosujemy je według upodobania.
- Sos: • pomidory z puszki • gotowa przyprawa do pizzy lub mix ziołowy (bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka w proszku, czosnek granulowany)
Instrukcje
- 1. Miksujemy lub rozdrabniamy pomidory, doprawiamy.
- 2. Z drożdży, wody, mąki i soli wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy olej. Ponownie zagniatamy. Odstawiamy pod przykryciem na 40-60 minut.
- 3. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na cienki placek (gdy jest za grube możemy zrobić dwa). Kroimy warzywa, oliwki, szynkę, grzyby i anchois.
- 4. Ciasto smarujemy pomidorowym sosem. Układamy dodatki, posypujemy serem (ser można również dać jako pierwszy).
- 5. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni Celsjusza. Wstawiamy blachę, na której upiecze się nasza pizza (ważne jest, by kłaść ją na gorącej powierzchni, a nie na zimnej). Następnie ostrożnie kładziemy na blasze ciasto i pieczemy do zarumienienia brzegów (10-15 minut).
- 6. Podajemy z sosem pomidorowym. Smacznego!
- Rodzaj dania :Przepis na pizze
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację, Przepisy na romantyczną kolację
- Składniki :Anchois, Drożdże, Oliwki, Parmezan, Pieczarki, Ser mozzarella
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.