Placki zostały wykonane poniekąd pod przymusem, ponieważ cukinia zakupiona już tydzień temu nie mogła dłużej czekać. Jedyna potrawa, która ciągle przychodziła mi na myśl, gdy pomyślałem o tym długim, zielonym warzywie to placki z cukinii. Przepis jest banalnie prosty i zawiera minimum składników. Przygotowanie zajmuje kilka chwil.

Placki z cukinii
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 2 duże cukinie
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 5-6 łyżek mąki
Instrukcje
- 1. Zaczynamy od umycia i starcia cukinii (na dużych oczkach). Startą cukinię przekładamy na sitko, oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut. Po kilku minutach porządnie wyciskamy cukinię i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy by nie zostały żadne grudki (w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki). Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy masę porcjami (jedna porcja to porządna łyżka masy). Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Najlepiej podawać z jakimś sosem – ja polecam sos koperkowy.
- Rodzaj dania :Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Cukinia
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.