Dzisiaj dodaję (jak dla mnie) niecodzienne placki, ponieważ są wykonane… ze szpinaku. Po kilkunastu minutach rozmyślania czy warto w ogóle się za nie brać postanowiłem zrobić to… i usmażyłem jedne z najlepszych placków, jakie w życiu jadłem. Oczywiście niezbędnym dodatkiem jest sos czosnkowy, bo bez niego to już nie będzie to samo 🙂 Przepis został znaleziony na blogu Anity.
Placki ze szpinaku
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Rating)
Składniki
- Składniki na 3 placki:
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- starty żółty ser
- sos czosnkowy
Instrukcje
- 1. Szpinak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty (szpinak wrzucamy do wrzącej wody). Po ugotowaniu przepłukujemy szpinak zimną wodą i odcedzamy.
- 2. Odciśnięty z wody szpinak siekamy i łączymy z jajkami, mąką, wodą i cukrem. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy około dwie łyżki masy na każdy placek. Po wierzchu obficie posypujemy startym żółtym serem.
- 3. Przykrywamy pokrywką i smażymy około 3 minuty (na złoty kolor). Przewracamy na drugą stronę i smażymy bez przykrycia kolejne 3 minuty. Polecam podanie placków z sosem czosnkowym.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania warzywne, Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację, Przepisy na obiad
- Składniki :Jajka, Szpinak, Żółty ser
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.