Przez ostatnie kilka dni chodziło za mną coś słodkiego co mógłbym zjeść na obiad. Nie chciałem niczego co wcześniej jadłem więc rozpoczęły się poszukiwania. Dzięki niemałemu przypadkowi natrafiłem na stronę kuchniana5 gdzie znalazłem te pyszne placuszki. Moje poszukiwania dobiegły końca i nareszcie zaspokoiłem swoją niepohamowaną chęć na słodkie smaki.
Placuszki ryżowe
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Rating)
Składniki
- 100g ryżu (1 torebka)
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 łyżeczek masła
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcje
- 1. Przepis jest banalnie prosty. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ugotowany ryż odstawiamy na talerzyk do przestygnięcia. Do miski dodajemy mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę stale mieszając. Na sam koniec wlewamy roztopione masło i wsypujemy ugotowany ryż. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy ciasto za pomocą łyżki (1 placuszek = 1 łyżka ciasta). Smażymy placuszki z obu stron aż będą apetycznie rumiane.
- 2. Polecam podawanie ich z nutellą lub posypane cukrem pudrem i z odrobiną dżemu.
- Rodzaj dania :Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
- Składniki :Ryż
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.