baner cook&love wejście do sklepu

Prosty przepis na chrupiący chleb

Składniki

Na 800 g chleba (2 bochenki):
500 g mąki pszennej
300 g ciepłej wody
10 g (2 łyżeczki) soli
10 g (2 łyżeczki) cukru pudru
10 g (2 łyżeczki) suszonych drożdży piekarniczych
2 łyżki mleka
Przygotowanie: 10 min + 75 min
Pieczenie: 35 min

Ogrzej lekko wodę – do około 30°C. Wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże w misce. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj ręcznie ciasto przez 2 – 3 minuty. Zrób kulkę z ciasta, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia. Ponownie zagnieć ciasto w celu wyeliminowania pęcherzyków powietrza i uformuj kulkę. Posyp formę do chleba mąką i umieść na niej ciasto. Umieść ponownie do wyrośnięcia na 45 minut pod przykryciem. Posmaruj wierzch delikatnie mlekiem, oprósz mąką i zrób nacięcia nożem do chleba Emile Henry. Przykryj ponownie formę do chleba i piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 ° C. Pozostaw swój chrupiący, gorący chleb do wystygnięcia na talerzu bez przykrycia.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...