Składniki
Na 800 g chleba (2 bochenki):
500 g mąki pszennej
300 g ciepłej wody
10 g (2 łyżeczki) soli
10 g (2 łyżeczki) cukru pudru
10 g (2 łyżeczki) suszonych drożdży piekarniczych
2 łyżki mleka
Przygotowanie: 10 min + 75 min
Pieczenie: 35 min
Ogrzej lekko wodę – do około 30°C. Wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże w misce. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj ręcznie ciasto przez 2 – 3 minuty. Zrób kulkę z ciasta, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia. Ponownie zagnieć ciasto w celu wyeliminowania pęcherzyków powietrza i uformuj kulkę. Posyp formę do chleba mąką i umieść na niej ciasto. Umieść ponownie do wyrośnięcia na 45 minut pod przykryciem. Posmaruj wierzch delikatnie mlekiem, oprósz mąką i zrób nacięcia nożem do chleba Emile Henry. Przykryj ponownie formę do chleba i piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 ° C. Pozostaw swój chrupiący, gorący chleb do wystygnięcia na talerzu bez przykrycia.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.