
Przepis bezowiec z kremem orzechowym
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 120 g zmielonych orzechów włoskich
- 60 g zmielonych orzechów laskowych
- 60 g zmielonych migdałów
- 150 g cukru pudru
- 120 g cukru
- 250 ml mleka
- 150 g masła
- 5 białek
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
Instrukcje
- 1. Białka przelewamy do miski. Ubijamy mikserem na sztywną masę [ ze szczyptą soli ], na koniec dodając 3 łyżki cukru. W osobnej misce mieszamy suche składniki. Cukier puder, mąkę pszenną, zmielone orzechy laskowe oraz, połowę orzechów włoskich oraz migdały. Dodajemy do tego stopniowo ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Gotową masę układamy na dużej prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ‚C i pieczemy około 45 minut. W między czasie przygotujemy krem. Do małego garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Do większego rondla wbijamy całe jajko i jedno żółtko. Dodajemy resztę cukru. Dokładnie mikserem ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę ziemniaczaną. Następnie wlewamy mleko i i mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników. Gotowe przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy do gotowania.
- 2. Ciągle mieszając dodajemy połowę masła. Na koniec gdy krem już ostygnie dodajemy resztę miękkiego masła oraz posiekane orzechy włoskie. Delikatnie mieszamy mikserem. Gotowe ciasto kroimy na pół. Wykładamy jedną część masą a na górę układamy drugą warstwę
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
- Składniki :Migdały, Orzechy laskowe, Orzechy włoskie
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.