Przepis dorada z pieczonymi ziemniakami i konfiturą z czerwonej cebuli
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
-
- Czas gotowania
- Minut(y)
-
- Porcje
- 2
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 2 filety dorady
- 2 ziemniaki
- 4 czerwone cebule
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 5 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 3 cytryny
- świeży koper
- sól i pieprz
- Olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
Instrukcje
- 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza
- 2. Oczyść ziemniaki, umyj je, ale nie obieraj. Natłuść naczynie żaroodporne. Ułóż w nim przekrojone na pół ziemniaki. Wstaw naczynie do piekarnika na 45 minut.
- 3. Posiekaj drobno cebulę. Na małej patelni rozpuść masło, ale nie spal go. Wrzuć na patelnię cebulę i smaż ją na średnim ogniu przez około 15 minut. Ważne: cały czas należy mieszać. Gdy cebula będzie się rozpadać, dodaj 1 łyżeczkę cukru pudru. Nadal mieszaj. Kiedy składniki się połączą, odstaw patelnię, aby konfitura ostygła.
- 4. Filety smażymy na rozgrzanej oliwie, po 1-2 minuty z każdej strony. Ryba ma być przyrumieniona, ale nie powinna się rozpadać.
- 5. Teraz tylko wystarczy podać ją ładnie podać na talerzu. Najpierw na talerzu ułóż plasterki cytryny. Na niej rozłóż doradę. Obok połóż konfiturę z cebuli czerwonej i upieczone ziemniaki. Przypraw solą i pieprzem. Skrop odrobiną soku z cytryny. Posyp koperkiem. Smacznego!
- Porcje: 2
- Danie gotowe w 90 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na rybę
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Dorada, Koper ogrodowy
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.