Poznaj prosty, szybki, pyszny a przede wszystkim zdrowy przepis.
Przepis łosoś z pomarańczowym sosem
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
-
- Czas gotowania
- Minut(y)
-
- Porcje
- 4
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 4 filety z łososia
- Łyżka oliwy z oliwek
- Sól i biały pieprz
- 60 g masła
- 2 łyżki białego wina
- 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy i skórka z pomarańczy
- 0, 5 kg świeżych brokułów
- Połowa kalafiora
- Świeży estragon
Instrukcje
- 1. Włącz funkcję grillowania w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza
- 2. Filety skrop oliwą i posyp pieprzem. Natłuść naczynie żaroodporne. Przełóż do niego ryby. I wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika. Po maksymalnie 5 minutach, wyjmij naczynie.
- 3. Teraz przyszła pora na pyszny sos. Do rondelka włóż masło, wlej sok z cytryny, białe wino i wsyp wiórki ze skórki z pomarańczy. Dodaj posiekany estragon. Dopraw solą i białym pieprzem do smaku. Sos gotuj tak długo, aż rozpuści się masło. Pamiętaj, aby cały czas mieszać sos. Używaj do tego najlepiej trzepaczki. Sos nie przypali się i stanie się puszysty. Odstaw z kuchenki.
- 4. Same różyczki brokułu i kalafiora, oczywiście najpierw umyte, gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Pilnuj, aby warzywa się nie rozgotowały. Potrawa gotowa! Rybę ułóż na talerzu i polej ją pysznym sosem. Obok rozłóż różyczki brokułu i kalafiora. Smacznego!
- Porcje: 4
- Danie gotowe w 15 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na rybę
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Białe wino, Brokuły, Estragon, Kalafior, Łosoś, Pomarańcze
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.