Składniki
1kg omułków hodowlanych
2 cebule
300g pieczarek
1-2 liście trawy cytrynowej
1 łyżeczka nasion kminku
1 duża szczypta imbiru
2 ząbki czosnku
300ml mleka kokosowego
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Przygotowanie
Dokładnie umyć omułki, przemieszać kilkakrotnie w dużej ilości wody, odcedzić i wyjąć muszle, które się otworzyły.
Drobno posiekać cebulę i czosnek.
Posiekać trawę cytrynową na małe kawałki.
Drobno pokroić pieczarki.
Umieścić duży garnek na dużym ogniu, dodać oliwę z oliwek. Na silnie rozgrzaną oliwę wrzucać cebulę, nasiona kminku, czosnek i połowę trawy cytrynowej. Lekko przyrumienić, następnie wlać mleko kokosowe i zagotować. Dodać imbir, omułki, pieprz, następnie gotować pod przykryciem.
Po otwarciu się muszli zamieszać, dodać sól wedle upodobania, następnie dodać pozostałą trawę cytrynową. Podawać natychmiast po ugotowaniu, najlepiej z plasterkami pieczonych ziemniaków w roli przystawki.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.