baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na azjatyckie omułki w kokilkach

Składniki
1kg omułków hodowlanych
2 cebule
300g pieczarek
1-2 liście trawy cytrynowej
1 łyżeczka nasion kminku
1 duża szczypta imbiru
2 ząbki czosnku
300ml mleka kokosowego
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sól i pieprz

Przygotowanie
Dokładnie umyć omułki, przemieszać kilkakrotnie w dużej ilości wody, odcedzić i wyjąć muszle, które się otworzyły.

Drobno posiekać cebulę i czosnek.

Posiekać trawę cytrynową na małe kawałki.

Drobno pokroić pieczarki.

Umieścić duży garnek na dużym ogniu, dodać oliwę z oliwek. Na silnie rozgrzaną oliwę wrzucać cebulę, nasiona kminku, czosnek i połowę trawy cytrynowej. Lekko przyrumienić, następnie wlać mleko kokosowe i zagotować. Dodać imbir, omułki, pieprz, następnie gotować pod przykryciem.

Po otwarciu się muszli zamieszać, dodać sól wedle upodobania, następnie dodać pozostałą trawę cytrynową. Podawać natychmiast po ugotowaniu, najlepiej z plasterkami pieczonych ziemniaków w roli przystawki.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...