Składniki:
– 50 dag mąki
– 3 dag drożdży
– 150 ml mleka
– 15 dag cukru pudru
– paczka cukru waniliowego
– pół cytryny
– 4 żółtka
– 5 dag masła
– 5 dag rodzynek
Do małej miseczki z ciepłym mlekiem dodaj drożdże.Rozmieszaj z łyżką mąki i cukru
oraz następnie odstaw do wyrośnięcia, około 15 min.W międzyczasie ubij żółtka z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym.
Na stolnicę wysyp mąkę, zrób w niej dołek i wlej drożdże z mlekiem.Dodaj również utartą
masę z żółtek, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.Wyrabiaj na elastyczne ciasto.Pod koniec dodaj roztopione masło oraz rodzynki.Wyrabiaj tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i zaczną się tworzyć w nim pęcherzyki powietrza(ja do wyrabiania ciasta używałem specjalnego robota kuchennego), następnie z ciasta uformuj kulę, posyp mąką.Przykrytą odstaw do wyrośnięcia.
Formę z kominkiem natłuść i obsyp bułką tartą.Napełnij foremkę ciastem do 1/3 wysokości.Odstaw do wyrośnięcia na 30 min.W temperaturze 190′C piecz przez około 50 min.Babkę można podawać z masłem i dżemorem malinowym.
Przepis na babkę
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Rating)
Składniki
Brak dodanych składników.
Instrukcje
No Steps Found !
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.