baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na babkę

Składniki:
– 50 dag mąki
– 3 dag drożdży
– 150 ml mleka
– 15 dag cukru pudru
– paczka cukru waniliowego
– pół cytryny
– 4 żółtka
– 5 dag masła
– 5 dag rodzynek
Do małej miseczki z ciepłym mlekiem dodaj drożdże.Rozmieszaj z łyżką mąki i cukru
oraz następnie odstaw do wyrośnięcia, około 15 min.W międzyczasie ubij żółtka z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym.
Na stolnicę wysyp mąkę, zrób w niej dołek i wlej drożdże z mlekiem.Dodaj również utartą
masę z żółtek, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.Wyrabiaj na elastyczne ciasto.Pod koniec dodaj roztopione masło oraz rodzynki.Wyrabiaj tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i zaczną się tworzyć w nim pęcherzyki powietrza(ja do wyrabiania ciasta używałem specjalnego robota kuchennego), następnie z ciasta uformuj kulę, posyp mąką.Przykrytą odstaw do wyrośnięcia.
Formę z kominkiem natłuść i obsyp bułką tartą.Napełnij foremkę ciastem do 1/3 wysokości.Odstaw do wyrośnięcia na 30 min.W temperaturze 190′C piecz przez około 50 min.Babkę można podawać z masłem i dżemorem malinowym.

Ocena przepisu

  • (0 /5)
  • (0 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...