Barszcz przyrządzamy oczywiście na bazie rosołu – http://cookandlove.pl/blog/recipe-items/przepis-na-rosol.
Potrzebować będziemy również:
– 1 kg czerwonych buraków
– 100 ml zakwasu buraczanego
– 25 ml octu jabłkowego
– 4 duże ząbki czosnku
– majeranek, sól, pieprz
Buraki wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy do gotowania. Niestety trzeba je długo gotować, około 2 godzin na małym gazie, tak więc polecam zrobić to dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce. Ostudzone wcześniej obieramy ze skóry i ścieramy na tarce tak aby miały grubość mniej więcej 4-5 mm. Wrzucamy do gotowego wywaru i na małym ogniu podgrzewamy. Mieszając dodajemy zakwasu i octu. Wyciskamy czosnek i jeszcze dodatkowo miażdżymy go nożem tak aby był bardzo drobny. Dodajemy do zupy, mieszamy. Wsypujemy dużo majeranku, dla smaku soli, pieprzu.
Zagotowujemy około 15 min.
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.