Składniki:
– białka z 3 jajek
– 1 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 szklanka zmielonych migdałów
– 1 gorzka czekolada
– 1 czekolada ze zmielonymi orzechami
– 2 łyżki śmietany 18%
Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w małym rondlu ze śmietaną cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Masa zgęstnieje. Ubijamy białka na sztywna pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo 1/2 szklankę cukru pudru. Gdy cukier się rozpuści i piana będzie bardzo sztywna dodajemy zmielone migdały oraz resztę cukru. Delikatnie już mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników. Na blachę układamy papier do pieczenia. Układamy łyżeczką małe placki piany. Średnica około 4-5 cm. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 175 ‚C i pieczemy 15 minut. Bezy będą idealne chrupiące na zewnątrz a w środku miękkie i lekko ciągnące. Gotowe studzimy, przekładamy masą czekoladowa i składamy jak markizy.
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.