Kraje leżące na kontynencie obu Ameryk przez lata dynamicznie zmieniały swoją tradycję i standardy. Do tych zmian przyczyniły się głównie hiszpańscy konkwistadorzy i tubylczy Indianie. Jednym z takich krajów jest łączący obie kultury Meksyk. Kuchnia meksykańska charakteryzuje się powszechnością używania do przyrządzania potraw kukurydzy, papryki i pikantnych dodatków dopełniających smaku. Najbardziej znaną potrawą tej kuchni jest burrito, chociaż w dużej części kraju nie jest popularne, gdyż jest to potrawa meksykańsko-amerykańska. Jest to potrawa składająca się z tortilli pszennej, która jest zawinięta wokół farszu. Placki tortilla są za to najbardziej rozpowszechnionymi składnikami kuchni meksykańskiej. Jest to podstawa wielu innych potraw, którą przygotowuje się z masy lub mąki kukurydzianej lub pszennej. Kuchnia ta charakteryzuje się także powszechnością używania do przyrządzenia potrawy roślin strączkowych takich jak fasola, której stosuje się około 20 gatunków. Połączenie tych składników skutkuje bardzo nietypowym smakiem, który może zaspokoić nawet najwybredniejsze podniebienia.
Przepis na burrito
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka warzyw na patelnie
- pół żółtej papryki
- 3 mini salami pepperoni
- 2 łyżeczki posiekanej papryki pepperoni
- 500 ml sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka kuminu
Instrukcje
- 1. Cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Dodajemy warzywa, podlewamy odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem około 5 minut. Następnie zalewamy sosem pomidorowym. Często mieszając redukujemy sos przez około 15 minut. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki salami[ ja użyłem małych, promocyjnych salami z włoskiego tygodnia w lidlu]. Do sosu dodajemy posiekaną pepperoni, kumin. Ciągle delikatnie mieszając dorzucamy salami. Solimy, doprawiamy pieprzem dla smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem i ewentualnie jak kto lubi, odrobiną dipu czosnkowego.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Kumin, Papryka pepperoni, Salami pepperoni
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.