baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na burrito

Kraje leżące na kontynencie obu Ameryk przez lata dynamicznie zmieniały swoją tradycję i standardy. Do tych zmian przyczyniły się głównie hiszpańscy konkwistadorzy i tubylczy Indianie. Jednym z takich krajów jest łączący obie kultury Meksyk. Kuchnia meksykańska charakteryzuje się powszechnością używania do przyrządzania potraw kukurydzy, papryki i pikantnych dodatków dopełniających smaku. Najbardziej znaną potrawą tej kuchni jest burrito, chociaż w dużej części kraju nie jest popularne, gdyż jest to potrawa meksykańsko-amerykańska. Jest to potrawa składająca się z tortilli pszennej, która jest zawinięta wokół farszu. Placki tortilla są za to najbardziej rozpowszechnionymi składnikami kuchni meksykańskiej. Jest to podstawa wielu innych potraw, którą przygotowuje się z masy lub mąki kukurydzianej lub pszennej. Kuchnia ta charakteryzuje się także powszechnością używania do przyrządzenia potrawy roślin strączkowych takich jak fasola, której stosuje się około 20 gatunków. Połączenie tych składników skutkuje bardzo nietypowym smakiem, który może zaspokoić nawet najwybredniejsze podniebienia.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...