Składniki:
– 500 g mielonego mięsa wołowego
– 500 ml sosu pomidorowego
– kilka liści sałaty lodowej
– paczka czipsów tacos
– 100 ml śmietany 12%
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– puszka czerwonej fasoli
– 3 łyżeczki Kuminu
– sól, pieprz
– 2 łyżeczki ostrej papryki
– oregano, zioła prowansalskie
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzana patelnie wlewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę, podsmażamy około 3 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek. Solimy, dodajemy pieprzu. Zmniejszamy ogień i dodajemy mięso. Szerokim widelcem rozdrabniamy mięso dociskając raz za razem. Gotowe mieszamy, smażymy. Dodajemy całą puszkę fasoli oraz ostra paprykę. Podsmażamy około 10 minut często mieszając aż wygotujemy cały płyn z patelni. Po tym czasie wlewamy sos pomidorowy. Wedle uznania przyprawiamy. Na lekkim ogniu redukujemy sos aż zgęstnieje. Wsypujemy po łyżeczce ziół oraz przygotowany kumin. Chwile jeszcze podgrzewamy całość porządnie mieszając. W między czasie do przygotowanych talerzy układamy porwane liście sałaty lodowej. Następnie wsypujemy lekko pogniecione czipsy. Na następną warstwę układamy mięso i dopełniamy całości łyżką śmietany. Szybki przepis ale jedzenie dosyć syte. Polecam.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.