baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na chrupiącą kapustę z dorszem w cieście francuskim

Składniki

400 g gotowanej kapusty
200 g filetów z dorsza
2 arkusze ciasta francuskiego
2 szklanki mleka
60 g masła

Na sos

1 szklanka białego wina
2 posiekane szalotki
4 łyżki śmietany
curry
sól, pieprz

Przepis dla 6 osób

Gotować mleko z rybą przez 5 minut.
Zdjąć skórę i pokroić rybę w grube paski.
Nasmarować owalny półmisek Emile Henry i umieścić wewnątrz 2 arkusze ciasta francuskiego, pozwalając krawędziom wystawać z boków naczynia. Dorsza razem z kapustą umieścić wewnątrz ciasta, na półmisku.
Złożyć brzegi ciasta tak, by przykryły rybę z kapustą.
Posmarować ciasto z brzegu roztopionym masłem.
Umieścić w piekarniku w temperaturze 150 ° C, aż potrawa będzie brązowa i chrupiąca.

Przygotuj sos indyjski:
Wlej białe wino do garnka, dodaj posiekaną szalotkę, śmietanę, szczyptę curry i dopraw sola i pieprzem. Trzymaj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Potrawę podawać natychmiast, polaną sosem.

Ocena przepisu

  • (4.5 /5)
  • (2 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...