Składniki na biszkoptowy spód:
– 2 jajka
– 50 g cukru pudru
– 50 g mąki
– 2 łyżki cukru waniliowego
Żółtka ucieramy (jak na kogel-mogel) z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodajemy mąkę i delikatnie łączymy je z masą.Następnie dodajemy ubite na sztywną białka pianę i mieszamy do uzyskania gęstej masy. Wykładamy całość do okrągłej tortowej formy średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180′C i pieczemy przez 20 minut do uzyskania złotego koloru. Po ostudzeniu papier wyciągamy abyśmy mogli przygotować formę do dalszych zabaw.
Składniki na mus czekoladowy:
– 10 dag masła
– 12 dag połamanej czekolady deserowej
– 3 duże jajka
– 2 łyżeczki kakao
– 10 dag cukru pudru
– 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej
w 80 ml ciepłej wodzie
W blaszanym garnku rozpuszczamy masło oraz czekoladę. Pamiętajmy o dokładnym mieszaniu. Odstawić do ostudzenia. W między czasie żółtka zmiksować z kakao i następni dodać do ostudzonej czekolady i delikatnie wymieszać.
Białka ubijamy na sztywno dodając partiami cukier puder. Ubijamy tak długo aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka wlewamy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ostatni raz mieszamy. Wylewamy na gotowy biszkoptowy spód i wkładamy na 30 min do lodówki.
Składniki na masę jogurtową:
– 500 ml naturalnego jogurtu
– 10 dag cukru trzcinowego
– 20 g żelatyny
Żelatynę wsypuje do blaszanego garnka, dodaję kilka łyżek gorącej wody i całkowicie rozpuszczam.Dodajemy stopniowo jogurt ciągle dokładnie mieszając.Następnie wsypujemy cukier trzcinowy i nadal mieszamy.Jeśli pojawią się w masie grudki należy postawić na mały ogień, podgrzewać ciągle mieszając.Masę odstawiamy do ostudzenia.Kiedy zacznie tężeć delikatnie wylewamy na warstwę
czekoladowego musu i wstawiamy z powrotem do lodówki na około godzinę.
Kroimy nożem wcześniej zanurzonym w gorącej wodzie.
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.