Blaty z masy makowej:
– 850 g masy makowej z bakaliami
– 4 łyżki kaszy manny (suchej)
– 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
Mus czekoladowy:
– 100 g masła
– 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
– 3 duże jajka
– 2 łyżeczki kakao
– 115 g drobnego cukru do wypieków
– 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
Blaty z masy makowej: tortownicę o średnicy 21 – 23 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 – 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 2 lub 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec 1 – 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia
W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 – 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną).
Blaty z masy makowej przełożyć z musem czekoladowym.Wstawić na 3-4 godziny do lodówki do czasu zastygnięcia musu.Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem).
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.