Przepis na ciasto z rabarbarem
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 proszku do pieczenia
- 5 jajek
- cukier puder do posypania
- rabarbar
Instrukcje
- 1. Margarynę dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
- 2. Do utartej masy stopniowo dodajemy żółtka, mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- 3. Białka ubijamy dodając do nich szczyptę soli i po łyżce dodajemy do ciasta. Całość powoli mieszamy najlepiej ręką lub łyżką (podczas dodawania białek ważne jest, aby nie używać miksera, gdyż ciasto nie będzie odpowiednio pulchne).
- 4. Blachę mocno smarujemy margaryną i grubo wysypujemy bułką tartą, wylewamy na blachę i wykładamy na nie pokrojony w kostkę rabarbar (całość wedle uznania można posypać cynamonem).
- 5. Ciasto pieczemy w temperaturze około 150*C do momentu aż ładnie się nam zarumieni.
- 6. Ciepłe ciasto grubo posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
- 7. Rabarbar śmiało możemy zastąpić innymi owocami, które akurat mamy pod ręką, np. jabłkami lub śliwkami :)
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
- Składniki :Rabarbar
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.