Przepis na domową pizze z cebulą, szynką i serem
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- Do zrobienia tej domowej pizzy potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto - 7, 5 g suchych drożdży, 1 czubata łyżeczka cukru drobnego, 255 ml letniej wody, 355 g mąki pszennej, typ 550, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 czubata łyżeczka soli; na farsz - 2, 5 łyżki oliwy z oliwek, 265 g cebuli, 2 duże ząbki czosnku, 1 średnia czerwona papryka, 120 g surowej szynki, 110 g sera mozzarella, 2 łyżki świeżego rozmarynu.
Instrukcje
- 1. Opis pracy: na początek drożdże i cukier drobny należy umieścić w naczyniu a następnie dolać do nich 55 ml letniej wody. Całość odstawiamy na bok na około 16 minut do wyrośnięcia, aż mieszanka zacznie się pienić. W misce należy połączyć ze sobą mąkę i sól. W środku wymieszanych składników należy zrobić pięścią wgłębienie, aby dolać do nich oliwę, odstawione wcześniej wyrośnięte już drożdże oraz resztę letniej wody. Całość należy teraz wyrobić na jednolite ciasto. Wyrobione ciasto należy przełożyć teraz na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy je jeszcze przez około 3-4 minut. Ciasto teraz umieszczamy ponownie w misce, aby owinąć je przezroczystą natłuszczoną folią. Ciasto pozostawiamy na około 31 minut do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy teraz z miski i ponownie zagniatamy przez około 2 minuty. Następnie gotowe ciasto należy uformować na wybrany przez nas kształt, np. prostokąt czy kwadrat i umieścić na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Ciasto nie powinno przekraczać więcej niż 6 mm grubości, ponieważ podrośnie jeszcze w trakcie pieczenia. Teraz zabieramy się za farsz do pizzy. Na początek należy rozgrzać oliwę w dużym garnku. Kiedy oliwa będzie już rozgrzana należy smażyć na niej cebulę pokrojoną w krążki i czosnek przeciśnięty przez praskę przez około 3-4 minuty. Do tych składników dodajemy jeszcze czerwoną, pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze wszystko przez około 3 minuty. Garnek teraz należy przykryć i całość dusimy na małym ogniu przez około 11 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula stanie się złotobrązowa. Następnie gotowe składniki należy pozostawić do wystygnięcia. Wystudzone warzywa należy teraz równomiernie rozłożyć na wcześniej zrobionym cieście. Na wierzch dołożyć jeszcze należy pokrojoną w paski szynkę, pokrojony w plasterki ser mozzarella i posiekany świeży rozmaryn. Pizzę należy teraz piec przez około 23-26 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Gotową i wyciągniętą z piekarnika pizzę podajemy na gorąco.
- Rodzaj dania :Przepis na pizze
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację
- Składniki :Drożdże, Oliwa z oliwek, Ser mozzarella
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.