baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na faszerowane pomidory

Składniki:

5 dużych, dojrzałych pomidorów
sól, pieprz
olej
300 g mieszanego mięsa (szynka, pierś z kurczaka, wątróbka z kurczaka …)
150 g kiełbasy
80 g boczku
1 duży kawałek czerstwego chleba
1 szklanka mleka
1 łyżka ziół mieszanych
1 ząbek czosnku
1 gałązka estragonu
2 łyżki natki pietruszki
2 jajka
100 g posiekanych pieczarek

Przepis dla 5 osób
Umyć i osuszyć każdy pomidor i wyjąć źdźbło i zielony rdzeń. Pomidory zostaną umieszczone na tej stronie i będą nadziewane. Z drugiej strony odciąć górę, która stanie się jego kapeluszem. Wydrążyć pomidory bez uszkodzenia skóry.
Przygotować farsz; Mogą zostać zużyte wszystkie rodzaje mięsa mielonego, jest to idealne danie na wykorzystanie wszelkich resztek, które możesz mieć. Wymieszać mięso, kiełbasę, boczek i chleb, który uprzednio należy namoczyć w mleku. Dodać zioła, zmiażdżony czosnek, estragon, pietruszkę. Dodać 2 jajka i pokrojone pieczarki. Wypełnij każdy pomidor z farszem, umieścić „kapelusz” na każdej z nich i piecz przez 1 godzinę w gorącym piekarniku (180 ° C – 360 ° C).
Wskazówka: Aby wchłonąć soki z dna naczynia, należy dodaj kuskus lub ryż.

Zalecamy podawać nadziewane pomidory z czerwonym winem Bergerac lub Pécharmant.

Ocena przepisu

  • (4.5 /5)
  • (2 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...