Chrust (faworki) są świetnym uzupełnieniem naszej diety jako pyszny i pożywny deser. Jednak gdy mamy dobry przepis na faworki mogą one smakować wyjątkowo i subtelnie.
Przepis na faworki (chrust)
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- 300-310 g mąki tortowej
- 50-60 g masła
- 5 żółtek
- mały kieliszek koniaku np. Napoleon albo Hennessy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- czubata łyżka cukru waniliowego
- cukier puder
- 450-550 g smalcu
Instrukcje
- 1. Opis pracy: oddzielone od białka żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i koniakiem – aż nam wyjdzie jednolita masa. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę oraz przesianą przez sito mąkę tortową razem z dużą szczyptą soli. Teraz należy wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Przygotowujemy się teraz na lekki wysiłek fizyczny, ponieważ następnie to ciasto musimy wybijać przez około 13-16 minut, aż do momentu kiedy zaczną nam ukazywać się ładne pęcherzyki powietrza. W drugiej fazie pracy wybite wcześniej ciasto dzielimy na 4 części i solidnie rozwałkowujemy (jak najcieniej się da i jednocześnie podsypując minimalną ilość mąki). Rozwałkowane ciasto kroimy teraz w paski o długości 9-10 cm i szerokości 2, 5-3 cm. Na środku jeszcze surowego faworka robimy delikatne podłużne nacięcie. Nacięciem powinniśmy przewinąć koniec paska. Na zakończenie pracy w garnku rozgrzewamy tłuszcz (smalec) i partiami wkładamy faworki, smażąc je na złocisty kolor. Kiedą będą gotowe wyjmujemy je i osączamy na papierowym ręczniku. Proponuje posypać je cukrem pudrem.
- Rodzaj dania :Przepisy na desery
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
1 komentarzy o Przepis na faworki (chrust)
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
A to masło to kiedy trzeba dodać?…