Składniki:
– 2 udka z gęsi
– 10 dag wędzonej słoniny
– sól, pieprz
– majeranek
– jałowiec
Na sałatkę:
– 4 duże ogórki konserwowe
– jedna mała czerwona cebula
– łyżka majonezu
– łyżka śmietany 12%
Udka z gęsi dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie wyschnięte nacieramy solą, pieprze, majerankiem oraz jałowcem. Nie ma co oszczędzać, im więcej tym lepiej. Na nasze udka kładziemy pokrojone w cienkie plasterki plastry słoniny. Układamy na rozgrzaną patelnię. Najlepiej użyć oleju ryżowego. Pieczemy po około 10 min z każdej strony. Po usmażeniu zalewamy do połowy wodą i dusimy co jakiś czas odwracając udka. Po wygotowaniu się wody dolewamy następny raz. Powtarzamy sytuacje około 4 razy tak aby mniej więcej trwało to około 2 godzin. Aby mięso było miękkie niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość i dusić właśnie mniej więcej tyle czasu.
Pod koniec duszenia zrobimy szybką sałatkę. Ogórki konserwowe kroimy w plasterki, cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie piórka. Mieszamy dodając majonez oraz śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku.
Smakuje naprawdę idealnie
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.