baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na gęś pieczoną i uduszoną

Składniki:

– 2 udka z gęsi
– 10 dag wędzonej słoniny
– sól, pieprz
– majeranek
– jałowiec

Na sałatkę:

– 4 duże ogórki konserwowe
– jedna mała czerwona cebula
– łyżka majonezu
– łyżka śmietany 12%

Udka z gęsi dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie wyschnięte nacieramy solą, pieprze, majerankiem oraz jałowcem. Nie ma co oszczędzać, im więcej tym lepiej. Na nasze udka kładziemy pokrojone w cienkie plasterki plastry słoniny. Układamy na rozgrzaną patelnię. Najlepiej użyć oleju ryżowego. Pieczemy po około 10 min z każdej strony. Po usmażeniu zalewamy do połowy wodą i dusimy co jakiś czas odwracając udka. Po wygotowaniu się wody dolewamy następny raz. Powtarzamy sytuacje około 4 razy tak aby mniej więcej trwało to około 2 godzin. Aby mięso było miękkie niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość i dusić właśnie mniej więcej tyle czasu.

Pod koniec duszenia zrobimy szybką sałatkę. Ogórki konserwowe kroimy w plasterki, cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie piórka. Mieszamy dodając majonez oraz śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku.

Smakuje naprawdę idealnie

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...