baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na gołąbki z ryżem i mięsem

Składniki:

– 1 średnia biała kapusta
– 50 dag mięsa mielonego
– 2 torebki ryżu
– 1 jajko
– 2 średnie cebule
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Na początek zaczynamy od gotowania ryżu. Do osolonej, gotującej się wody wrzucamy 2 torebki ryżu. gotujemy około 18 min. W między czasie do większego garnka wkładamy kapustę. Zalewamy wrzącą wodą i na lekkim ogniu gotujemy. Co chwile sprawdzamy czy warstwy liści są już miękkie, ściągamy po jednym cały czas parząc. Po obraniu kapusty zabieramy się za farsz. Do miski wrzucamy surowe mięso mielone, dodajemy ugotowany i ostudzony ryż. Mieszamy delikatnie. Dodajemy łyżeczkę soli i pieprzu. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Posiekaną cebulę w drobną kostkę doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnie. Smażymy do lekkiego przyrumienienia się . Zdejmujemy z ognia i dodajemy do farszu. Na koniec wrzucamy jedno jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Gotowy farsz układamy na każdy liść kapusty i ładnie zawijamy aby się nie rozpadły podczas podawania. Układamy w garnku, przykrywamy i pieczemy. Piekarnik nagrzewamy do 180C i wstawiamy na około półtorej godziny. Gotowe gołąbki można podawać z sosem pomidorowym, ale prawdziwy kawaler dodaje keczupu. Smacznego!

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...