4-6 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Składniki
1 sztuka cielęciny, 750-800g
1kg marchewki
1 pęczek zielonej cebulki
50g suszonych pomidorów
100ml białego wina
50ml wody
4 nasion kardamonu
1 duża łyżka słodkiej papryki
1 szczypta nitek szafranu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 bouquet garni (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
Sól
Chili
Przygotowanie
Związaną cielęcinę umieścić w dużej misce.
Cielęcinę polać oliwą z oliwek, dodać pokruszone nasiona kardamonu, dużą łyżkę słodkiej papryki, sól, chili. Mięso nacierać powstałą marynatą. Pozostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Pokroić marchewkę, końce przekroić na pół. Posiekać suszone pomidory.
Cielęcinę przyrumienić z każdej strony w garnku na średnim ogniu, polewając po wierzchu marynatą.
Dodać marchewki, przykryć garnek i dalej gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Dodać białe wino, małą szklankę esencji z szafranu (50ml wody), bouquet garni, przykryć i pozostawić na bardzo małym ogniu na 2 godziny.
Po ugotowaniu odczekać 15 minut, zdjąć sznurek, pokroić na plastry, przełożyć do płaskiego naczynia wraz z marchewką i sokiem, posypać zieloną cebulką.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.