Składniki:
– 1 kg mięsa wieprzowego
– puszka czerwonej fasoli
– 500 ml piwa guinness
– 100 ml soku z czarnej porzeczki
– 250 ml bulionu wołowego
– 1 duża cebula
– ząbek czosnku
– 2 łyżki mąki
– łyżeczka kardamonu
– sól, pieprz
– zmielona słodka i ostra papryka
– oliwa z oliwek
Mięso wieprzowe[ ja miałem łopatkę bez kości ] dokładnie myjemy, odcinamy tłuszcz. Kroimy w kostkę 2×2 cm. Do dużej miski wsypujemy mąkę, kardamon oraz łyżeczkę soli i pieprzu. Mieszamy dodajemy mięso. Dokładnie obtaczamy z każdej strony. Do nagrzanego garnka wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy mięso, smażymy około 3 minut często mieszając. Przekładamy na talerz. W między czasie do garnka dorzucamy pokrojoną w piórka cebule oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Podsmażamy chwilę i wlewamy połowę piwa. Zagotowujemy. Resztki które przywarły do spodu lekko zdzieramy widelcem. Na drugim ogniu zagotowujemy w garnku drugą połowę piwa, sok z czarnej porzeczki oraz bulion wołowy. Następnie do garnka dokładamy kolejno mięso i zagotowany bulion z piwem. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 2,5 godziny. Warto zamieszać co 15 minut. Po tym czasie odcedzamy czerwoną fasolę i płuczemy. Dodajemy do garnka i już bez przykrycia gotujemy jeszcze 3o minut. Sos fantastycznie zgęstnieje. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.